Hoe je marktonderzoek snel kan maken

Wanneer je denkt aan ‘marktonderzoek’, dan denk je waarschijnlijk niet aan snelheid of flexibiliteit. Denk maar eens terug aan je laatste langdurige onderzoeksproject. Dat project kostte waarschijnlijk maanden om op te zetten, uit te voeren en relevante inzichten te ontdekken, welke niet altijd aannemelijk lijken gezien de snel veranderende digitale wereld om ons heen. Als al het andere binnen minuten of zelfs seconden klaar moet zijn, hoe kan het dan zijn dat marktonderzoek geen snelheid kan maken?

Een van onze klanten vertelde onlangs, “Het moment van presenteren van consumenteninzichten is minstens zo belangrijk als de inhoud van de presentatie”. En dat is volkomen waar. We hebben al beschikking tot de nieuwste technologische innovaties. Het lijkt er dus op dat onze eigen manier van denken de belangrijkste oorzaak is van de traagheid van marktonderzoeksprocessen in 2017. We handelen tenslotte veelal uit gewoonte. Laten we dit nu eens gaan veranderen!

We moeten voorkomen dat marktonderzoek wordt vervreemd van andere (snellere) bedrijfsprocessen. Laten we daarom de snelheid opvoeren! Hieronder volgen 5 eenvoudige manieren waarmee je dit kan realiseren.

  1. Durf te kiezen

Marktonderzoekers houden ervan om hun huiswerk te doen. Bij het opzetten van je eigen onderzoeksproject is het belangrijk dat jij jouw huiswerk doet. Echter, het onderzoeken van marktonderzoekbureaus kan een tijdrovend proces zijn, in het bijzonder wanneer je verschillende voorstellen van verschillende bureaus met een verschillend niveau aan ervaring vergelijkt. Voor grote, strategische of complexe projecten is het zinvol om goed om je heen te kijken in de markt, maar dit zou niet je standaard benadering moeten zijn.

Het is aannemelijk dat je al met verschillende bureaus hebt samengewerkt en een goed begrip hebt van de sterke kanten van hun manier van onderzoek – zodat je direct je voorkeur weet voor het project! Vertrouw in jezelf, ontwikkel een positieve relatie met dit bureau en houdt hen als voorkeursoptie voor dit soort projecten. Niet alleen zal je loyaliteit worden gewaardeerd door een enthousiast team van onderzoekers die jouw merk begrijpen, je bespaart ook een hoop tijd door niet iedere keer weer een uitgebreide briefing te hoeven schrijven, meetings te plannen en een manier van werken met een nieuwe leverancier op te zetten.

  1. Blijf eigenaar van jouw project

Het is de klassieke situatie van ‘zoveel hoofden, zoveel zinnen!’ Het is heel normaal dat alles volgens planning loopt totdat je nieuwsgierige baas of bemoeizuchtige collega van een andere afdeling over jouw onderzoeksproject hoort. Ze willen graag betrokken raken bij dit project en zullen zeggen “Als we in marktonderzoek investeren, dan zou ik graag een aantal vragen willen toevoegen en misschien heeft collega X ook nog interessante vragen?” Dit is het moment waarop het project stuk loopt.

Ons advies is eenvoudig: maak een duidelijk plan voor  je onderzoek en blijf gefocust. Zet jezelf er toe op het juiste spoor te blijven. Deel dit plan met je baas en mogelijk andere collega’s die een voordeel kunnen hebben bij de inzichten uit dit onderzoek, maar vraag ze vooral niet om input. Jij organiseert tenslotte dit project! De belangrijkste tip die ik je kan geven is dat het belangrijk is om je werk te delen zonder het open te stellen voor inmenging.

  1. Stel prioriteiten en communiceer planningen

Wees transparant over je planning. Dit geldt voor de communicatie met zowel je onderzoeksbureau als interne stakeholders waar je beide belangrijke deadlines mee zal afstemmen. Bedenk dat ieder element dat wordt toegevoegd aan het onderzoeksproces extra tijd behoeft om het goed te kunnen plannen in je project. Indien je het bureau waarmee je samenwerkt vertelt dat je het proces wilt versnellen, zullen zij zeker hun best doen om dit te realiseren.

Het is echter zo dat hun handen ook vaak gebonden zijn aan voorwaarden van leveranciers, waardoor het maken van concrete deadlines buiten hun macht ligt. De beste manier is om samen met het bureau af te stemmen welke deadlines essentieel zijn en welke iets meer speling hebben. De bonus van een partnership is dat je kan samenwerken om gezamenlijke doelen sneller te behalen, in plaats van te hameren op deadlines die alleen voor jou belangrijk zijn.

  1. Projectmanager of projectonderzoeker?

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste vraag om te beantwoorden als het aankomt op het onderzoeksproject. Als onderzoeker ben je doortastend, bedachtzaam en weloverwogen. Als manager ben je pragmatisch, reactief en vindingrijk. In de realiteit ben je vaak een combinatie van allebei.

Bij de start van een project, zal je moeten bepalen wie verantwoordelijk is voor het projectmanagement en hoe het onderzoek zal worden uitgevoerd. Wellicht is een van jouw collega’s sterk op dit gebied? Of misschien valt het projectmanagement-gedeelte samen met een externe partij? Dit is het moment waarop het toewijzen van de verkeerde mensen aan een bepaalde taak binnen het project, het project zal vertragen en de productiviteit zal verminderen.

De keuze is aan jou om zelf het project te managen of iemand anders die efficiënter te werk gaat de leiding te laten nemen (wij zetten ons geld in op jou!).

  1. Alles is onder controle.

Een project snel uitvoeren kan stressvol klinken, maar het tegenovergestelde is waar. Ik werk sinds 2008 in marktonderzoek en vanuit mijn ervaring weet ik dat onderzoekers vaak met standaardplanningen werken…

week 1 – kick off project

week 2 – onderzoeksdesign

week 3 – programmeren en testen

week 4 en 5 – veldwerk

week 6 en 7 – rapporteren

Dit betekent dat een project gemiddeld een ongelooflijke 7 weken duurt van begin tot eind. Het resultaat is dat meerdere projecten gelijktijdig lopen, je mentale ruimte vol raakt en je je niet volledig kan focussen.

Overweeg projecten in slechts twee weken af te ronden. Je zal meer werk moeten verrichten in een korter tijdsbestek, maar je hebt na slechts twee weken de ruimte om na te denken over nieuwe projecten. En dat maakt de sprint waard!

Heb je te maken gehad met een (niet)succesvol snel marktonderzoek? Laat ons weten of we belangrijke tips hebben gemist.