voor communicatieprofessionals die gelezen willen worden

Hoe schrijf je een effectieve zakelijke brief?

Ben jij binnen jouw organisatie degene die de interne en externe communicatie regelt? Als communicatieprofessional zit je vaak tussen twee vuren, aan de ene kant heb je jouw organisatie, die zijn boodschap zo goed mogelijk naar buiten wil brengen, waarbij de tekst ook nog eens moet voldoen aan alle interne en externe regelgeving. En aan de andere kant zit de klant, degene voor wie je je tekst schrijft, maar die soms helemaal niet op jouw boodschap zit te wachten en weinig aandacht voor je heeft. Heb je moeite om met een tekst te komen die aan alle verwachtingen voldoet? Er is een aanpak waardoor jij teksten schrijft waar je organisatie blij mee is en die jouw doelgroep weten te raken.

7 tips bij het schrijven van de perfecte zakelijke brief

 1. Bedenk een prikkelende openingszin. Zo eentje waardoor jouw lezer meteen heel nieuwsgierig wordt en wel verder móet lezen.
 2. Bepaal het doel van de brief en hou het bij die ene hoofdboodschap. Laat je brief aan minstens 3 collega’s lezen en check of zij de boodschap er meteen uit weten te halen.
 3. Schrijf met je doelgroep in gedachten en zorg dat de toon en woordkeuze bij je doelgroep passen. Een gepensioneerde man spreek je waarschijnlijk anders aan dan een vrouw rond de dertig die net een baby heeft.
 4. Vermijd moeilijke woorden en gebruik makkelijke synoniemen.
 5. Gebruik signaalwoorden, vermijd tangconstructies en gebruik infographics. Zo wordt jouw tekst beter leesbaar.
 6. Wil je iets verkopen? Omschrijf niet welke product of dienst jij te bieden hebt, maar benoem de voordelen daarvan voor jouw doelgroep.
 7. Vertel welke volgende stap jouw lezer moet zetten. Jouw website bezoeken, een afspraak maken, zich inschrijven voor een evenement of jouw product kopen.

Zo maak je je zakelijke brief nóg beter

Ben je tevreden over je tekst en wil je checken hoe goed je brief is? Wij testen hem graag voor je. Dit doen we door ‘m voor te leggen aan 100 mensen uit jouw doelgroep. Daardoor ontdek je:

 • Of je doelgroep de belangrijkste boodschap uit je brief haalt
 • Of de boodschap van je brief blijft hangen
 • Of er vragen onbeantwoord blijven en of jouw informatie nieuwe vragen oproept
 • Wat er per alinea en zelfs op woordniveau wel/niet goed is aan jouw tekst
 • Hoe je jouw tekst vlotter maakt en de inhoud krachtiger krijgt

Stuur je tekst naar ons toe en je hebt binnen 24 uur een lijst met concrete verbeterpunten voor de perfecte brief!

Voor €695,- heb jij de zekerheid dat jouw brief niet zomaar in de papierbak belandt.

Veel geld? Natuurlijk is het goedkoper om je brief niet te testen. Hoewel? Reken eens uit hoeveel tijd – en dus geld – het kost om een tekst te schrijven. En tel daar de kosten van het versturen van jouw 100/1.000/10.000 brieven maar bij op. O ja, en wat dacht je van de extra kosten van de klantenservice die ingeschakeld moet worden wanneer jouw brief extra vragen oproept omdat klanten je tekst niet snappen?

Neem nu contact met ons op om jouw brief perfect te maken!