Het is 2 jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met agile werken. Inmiddels zijn we een nieuw bedrijf (Sprint) gestart, volledig via de agile methodiek. Ik ben erg enthousiast. Hoewel ik vaak hoor dat Agile een Hype is ben ik overtuigd dat het veel voordelen biedt. Ik kan er zeker 10 opnoemen, maar hier wat mij betreft de 5 belangrijkste:

  1. Snelheid

Agile werken kenmerkt zich door de snelheid waarmee beslissingen worden genomen en producten of productverbeteringen worden doorgevoerd. Dit wordt gerealiseerd door het ritme van (vaak tweewekelijkse) sprints.  Een tijd geleden sprak ik een grote verzekeraar die mij vertelde: Henk, we wachten al 5 jaar op de implementatie van ons SAP-systeem. Dit soort situaties van (te) grote complexe IT-projecten die te lang duren zijn de reden geweest om het Agile Manifesto op te stellen en scrum in het leven te roepen.

  1. Kwaliteit

Korte feedbackloops zorgen ervoor dat niet alleen het proces, maar ook de output (het product of de dienst zelf) profiteert van kleine verbeteringen. Door de korte feedbackloops binnen scrumprojecten wordt niet alleen het proces continu verbeterd, maar ook de deliverables continu gevalideerd en verbeterd. Hiermee vergroot je de kwaliteit van jouw product of dienst.

  1. Lagere kosten

Doordat producten en diensten sneller ontwikkeld kunnen worden, kunnen productintroducties versneld worden, waardoor omzet sneller wordt gerealiseerd en ontwikkelkosten dalen. Daarnaast zorgen korte feedbackloops ervoor dat de kans op falen gereduceerd wordt en zijn de kosten beter te controleren.

  1. Plezier in het werk

Door agile te werken zorg je ervoor dat de interactie met je collega’s verbetert. Je evalueert en verbetert continu waardoor je inzicht krijgt in hoe jij en je collega’s het beste presteren. Wij hebben de daily emo charts in het leven geroepen. Aan het eind van de dag doen we een korte feedbackloop met het team en geven we allemaal op een schaal van 1 tot vijf aan:

  • Hoe blij ben je met je dag?
  • Hoe effectief was je?

Het resultaat van deze dagelijkse (korte) stand downs is dat we beter inzicht hebben gekregen in de factoren die er voor zorgen dat we plezier hebben in ons werk en tegelijkertijd effectief zijn.

  1. Last but not least: blije klanten

Agile werken betekent kortere feedbackloops zowel intern als met je klanten. Zelf merken we dat we door agile te werken, klanten vaker betrokken worden bij de ontwikkeling van ons aanbod. Uiteindelijk spelen onze producten daardoor beter in op de behoeften van onze klanten.

Over de auteur

Henk Scholte is verantwoordelijk voor de agile marktonderzoek start-up Sprint die in 2016 door Blauw Research gestart werd. Sprint helpt agile werkende teams met het valideren van journey-verbeteringen, communicatiematerialen en concepten binnen 24 uur. Inmiddels heeft Sprint meer dan 40 klanten.