De afgelopen twee jaar heb ik meer dan 50 bedrijven gesproken die zich midden in een agile transformatie bevinden. Desondanks zie ik regelmatig discussies voorbijkomen over of agile een hype is of niet, in dit blog mijn visie hierop.

Ontstaan van agile

Ondanks dat agile een modewoord is, is agile werken niet nieuw. Een groep softwaredevelopers kwam in 2001 samen en heeft uit frustratie vanwege het falen en uit de hand lopen van softwareprojecten het Agile Manifesto met daarin 12 principes opgesteld. Veel e-commerce afdelingen en IT development teams zijn sindsdien agile gaan werken en vaak met succes. Een van de meest bekende methoden van agile werken is scrum.

Agile binnen niet-IT afdelingen

Door het succes van agile werken in software development en het feit dat onze wereld steeds digitaler wordt, heeft agile inmiddels ook zijn intrede gedaan binnen andere afdelingen van bedrijven. Van de vele bedrijven die ik de afgelopen jaren gesproken heb, gaan sommige gedeeltelijk en andere volledig over op agile. Dit is een positieve ontwikkeling, maar het brengt tegelijkertijd ook uitdagingen met zich mee, ik zal uitleggen waarom.

Developmentteams werken vaak samen aan een gekaderde oplossing waardoor zij relatief gemakkelijk een scrumritme kunnen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een mobiele app. Voor de meer traditionele afdelingen zoals marketing en sales is de implementatie van een agile werkwijze echter lastiger te organiseren. Voor veel projecten zijn betrokkenen uit verschillende disciplines of afdelingen nodig, die in meer of mindere mate bekend zijn met agile werken. De volgende situatie kom ik vaak tegen: Je bent gewend om  jarenlang op een bepaalde manier te werken en ineens sta je 2 keer per week aan het scrumboard omdat je ergens mee loopt in een Sprintproject. Hoewel het natuurlijk goed is om eerst “proef” te draaien voordat je de organisatie op de schop gooit, zien we door deze gedeeltelijke adoptie van agile dat je het scrummen niet eigen wordt maakt en daarmee de potentie van agile werken niet volledig benut wordt. Het gevolg is dat men afhaakt of het scrummen als hype beschouwd en weer op oude voet verder gaat. Dat is naar mijn mening natuurlijk eeuwig zonde!

Voorwaarden voor succes

Scrummen kan van grote toegevoegde waarde zijn voor de hele organisatie, maar alleen onder twee voorwaarden.

  1. C-level support

Waar bedrijven en organisaties die agile gaan werken vaak tegenaan lopen is dat zij vast zitten in een oude organisatiestructuur die niet de ideale omstandigheden biedt voor een agile werkwijze. Voor een succesvolle transitie naar een agile organisatie is het dan ook erg belangrijk dat er voldoende support vanuit de directie (c-level) van de organisatie is, die het mandaat geeft om structurele aanpassingen in de organisatie door te voeren (indien nodig). Wanneer agile niet top-down vanuit de directie wordt ondersteund, wordt het lastig om als afdeling de agile werkwijze volledig eigen te maken. ING is een voorbeeldbedrijf als het gaan om een agile transformatie waarbij de organisatiestructuur volledig op de schop is gegaan. Lees hier mijn blog over de transitie van ING naar Agile.

  1. Scrum een beetje agile

Agile betekend eigenlijk flexibel, lenig. Wees dat zelf ook in de zoektocht naar de beste oplossing voor jouw organisatie. Ik moet het eerste non-it team dat scrumt en alles volledig volgens het boekje doet nog tegenkomen. Het is goed om voor jouw organisatie of team een variant te bedenken die het beste werkt. Wees dus niet te rigide en laat te teugels soms iets vieren. Zorg er wel voor dat je een bepaalde manier van werken vastlegt en dit periodiek evalueert.

Mijn conclusie: natuurlijk is agile een modewoord dat de afgelopen jaren steeds vaker te pas en te onpas werd gebruikt. Desalniettemin ben ik er van overtuigd dat agile werken je organisatie veel voordelen kan bieden. Herken je de bovengenoemde pijnpunten of bevindt jouw organisatie zich in een overgangsfase en ervaar je juist de voordelen van agile werken? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring! Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de voordelen van agile, lees dan mijn blog over de vijf voordelen van agile werken.

Over de auteur

Henk Scholte is verantwoordelijk voor de agile marktonderzoek start-up Sprint dat in 2016 door Blauw Research gestart werd. Sprint helpt agile werkende teams met het valideren van journey-verbeteringen, communicatiematerialen en concepten binnen 24 uur. Inmiddels heeft Sprint 40 klanten.