Afgelopen maand was ik jarig. Een feest op zichzelf, maar, met dank aan de digitale verjaardagscadeaus, de laatste jaren uitgegroeid tot een nóg groter feest. Zo kreeg ik van Neckermann een verjaardagscocktail, van KLM inspiratie, van het Wereld Natuur Fonds een trompetterende olifant en van de yoga school een gratis weggeef-les.

EVENT DRIVEN MARKETING

Digitale verjaardagspost is een klassiek voorbeeld van event driven marketing. Net zoals de mails rondom Kerst, Sinterklaas- of Pasen dat zijn.

Het verschil tussen de wat massalere feestdagen en de verjaardag, is dat een verjaardag een unieke dag is voor een persoon als individu. Jarigen voelen zich een dag lang specialer dan normaal. Én, verjaardagen staan in het kader van cadeaus. Daarom geen verrassing dat de klikratio van dergelijke feestelijke mails behoorlijk hoog ligt.

HOE ZORG JE DAT JOUW VERJAARDAGSMAIL UITGEPAKT WORDT?

Voordat ik daarop inga, wil ik eerst kort inzoomen op de mails die ik kreeg:

Afzender: Neckerman
Bij Neckerman weten ze niet precies of ik man of vrouw ben, maar wel hoe oud ik ben geworden. Ze gaan ervan uit dat dit voor mij reden is voor een alcoholische versnapering, want ik krijg een zomers cocktailrecept.

Voorbeeld van een verjaardagsmail van Neckerman. Met behulp van de contenttest van SPRINT kan je jouw event driven mails testen.

Afzender: KLM
“Namens ons allemaal bij KLM: gefeliciteerd met uw verjaardag”. Dat zijn een boel felicitaties, ik voel me vereerd. Dat maakt enigszins goed dat mijn naam in schreeuwerige hoofdletters geschreven is. Ik lees verder:

Afzender: Het WNF
Het eerste dat ik zie is een afbeelding van een luid trompetterende – tenminste dat het ‘luid’ is beeld ik me zo in – baby olifant met de tekst: “twee violen en een trommel en een snuit.” Ha, de eerste lach is binnen. De mail vervolgt:

Afzender: Yogaschool
Mijn yoga school wenst me een “Happy yogi birthday!” En onder het mom van sharing is caring, krijg ik een gratis les om cadeau te doen aan mijn beste vriend(in), baas of oma. Nu maar hopen dat één van hen kan.

WAT MAAKT DE ENE VERJAARDAGSMAIL SUCCESVOL EN DE ANDERE NIET?

Als je het mij vraagt zijn er vier cruciale componenten voor succes:

1) Humor
Een lach is goud waard en daarom het beste verjaardagscadeau dat je – als enigszins afstandelijke relatie – kan schenken. “Een trommel en een snuit”, “een olifantengeheugen”: ik kan deze humor wel waarderen. Goed gedaan WNF! Én een slim haakje in de p.s., de goodwill was met het baby olifantje al gecreëerd.

2) Relevantie
Als je geen humor schenkt dan moet de ontvanger er op z’n minst wat aan hebben. De inspiratie van KLM was voor mij totaal irrelevant op het moment dat ik jarig was. Ik was net op vakantie geweest en mijn volgende stedentrip staat al gepland. Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat ‘inspiratie’ voor andere ontvangers juist een schot in de roos is, aangezien consumenten zichzelf graag extra verwennen op hun verjaardag en hé waarom geen reisje?

Qua relevantie zat mijn yogaschool precies goed. Toevallig heb ik een vriend die zich al tijden afvraagt waarom ik toch aan yoga doe en nu kan ik hem kosteloos meenemen om het zelf te ervaren. Hij blij – tenminste, dat moet nog blijken – en ik blij omdat ik iemand anders iets kan geven. Altijd leuk!

3) Fit
Wat mij betreft sloeg Neckermann de plank een tikkeltje mis door een boel klanten buiten spel te zetten met een cadeau dat enkel interessant is voor hun alcohol drinkende klanten.

4) Persoonlijk
Een verjaardag draait om de persoon. Nou wil je op geen enkele dag de naam van jouw klant verkeerd spellen, maar al helemaal niet op zijn of haar verjaardag. Het klinkt zo simpel, maar besteed aandacht aan het juist inlezen van naam, leeftijd, geslacht en dergelijke.

Ook een meer 1:1 marketing aanpak is waardevol voor verjaardagen. Hierbij wordt de boodschap toegespitst op de individuele behoefte van de klant. Met een groot en divers klantenbestand wat lastiger (om kostenefficiënt) in praktijk te brengen, maar niet onmogelijk. Kleine gebaren kunnen al een groot verschil maken in de klantervaring.

VADERDAG KOMT ERAAN. TEST JOUW E-MAIL!

Heb je voor Vaderdag een leuke mailing bedacht? Of wil je inhaken op andere feestdagen? SPRINT biedt met de contenttest een snelle en goedkope manier (vanaf €695) om te achterhalen hoe de doelgroep jouw feestelijke intenties waardeert.