DIGITAL AD TEST

Zo kon Eneco razendsnel de keuze maken tussen 3 digitale advertenties

De energiemarkt is voortdurend in beweging en heeft er het afgelopen jaar voor gezorgd dat Eneco allesbehalve stilzat. De energieleverancier wenste vast te stellen welke digitale advertentie het meest geschikt was om consumenten te informeren over hun recente aanbod van vaste prijs contracten. Dit was met name relevant omdat de markt aanvankelijk gesloten was en het van belang was om te bepalen welke variant het meest effectief was in een voorzichtig herstellende markt. Om deze beslissing weloverwogen te nemen, onderwierp de energieleverancier drie verschillende varianten aan de SPRINT advertentietest.

De juiste testopzet voor betrouwbare resultaten  

Eneco kreeg dankzij de advertentietest snel de juiste inzichten om een keuze te maken tussen de drie opties. De test werd opgezet in samenwerking met één van de SPRINT onderzoekers. Door middel van een monadische opzet werden drie groepen van elk N = 100 Nederlanders één variant voorgelegd. Zo werd de individuele impact van de drie digitale advertenties gemeten, zonder beïnvloeding door vergelijking met andere varianten.

Digital ad test als bewezen SPRINT oplossing 

Het doel van de digital ad test is om inzicht te krijgen in hoe de doelgroep de uiting waardeert en welke elementen juist goed of minder goed scoren.

De digital ad test biedt een duidelijk overzicht van hoe uitingen scoren op verschillende KPI’s, inclusief een heatmap waarbij respondenten aantrekkelijke en onaantrekkelijke elementen aanklikken. Daarbij leggen zij hun keuze uit in een open antwoord. De volgende KPI’s zijn onderdeel van de geoptimaliseerde vragenlijst.

  • Algemene waardering via een rapportcijfer met daarop een toelichting
  • De mate waarin het merk duidelijk naar voren komt
  • Stopping power
  • De boodschapoverdracht van de advertentie (ongeholpen)
  • In hoeverre de advertentie aanzet actie

Zoals bij iedere SPRINT test is het mogelijk om eigen vragen aan de bestaande vragenlijst toe te voegen. Zo wilde Eneco een extra vraag stellen over de gewekte interesse in het energiecontract aanbod.

Benchmark het succes van je advertentie in het SPRINT dashboard

De resultaten waren binnen 24 uur beschikbaar in het SPRINT dashboard. Met behulp van de diverse analysemogelijkheden van het dashboard kon Eneco de drie digitale advertenties makkelijk vergelijken op de verschillende KPI’s. Bij de eerste blik op het dashboard werd al snel duidelijk welke advertentie eruit sprong.

Naast verschillende analysemogelijkheden bevat het dashboard een solide benchmark waar de geteste advertenties mee vergeleken konden worden. Zo kreeg Eneco inzicht in hoe hun advertenties zich verhouden tot de SPRINT benchmark. Weten hoe een advertentie gemiddeld genomen scoort, helpt bij het identificeren van de KPI’s waar nog verbetering mogelijk is.

Benieuwd hoe je snel een weloverwogen keuze kunt maken tussen verschillende varianten van een advertentie?  Klik hier om meer te lezen over de digital ad test

Interesse in een digital ad test?

Bekijk andere cases

Welk product verkoopt het beste?

Vergroten de nieuwe marketingcampagnes van Danerolles de merkbekendheid?

Zal de nieuwe spread-verpakking van Flora tot meer verkopen leiden in Finland?