CONCEPT TEST

De 50-rittenkaart voor de bus en tram in Vlaanderen

De bus of tram nemen? Het is dankzij hoge brandstofprijzen en milieuzones interessanter én relevanter dan ooit. Bij onze zuiderburen in Vlaanderen is dat niet anders. Daar kan je terecht bij de diensten van De Lijn. SPRINT onderzocht voor De Lijn nieuwe prijsconcepten om het aanbod nog aantrekkelijker te maken bij reizigers.

Wil je in Vlaanderen een bus of een tram nemen? Dan moet je uiteraard voorzien zijn van een vervoersbewijs. De Lijn werkt met meerdere soorten tickets en abonnementen. Je koopt daarom het soort vervoersbewijs dat het best bij je past, zoals een ticket voor een enkele rit of een rittenkaart voor meerdere heen- en terugritten. De organisatie is vastberaden om haar aanbod constant af te stemmen aan haar doelgroep, daarom wilde ze een nieuw vervoersbewijs testen dat meer flexibiliteit biedt aan bijvoorbeeld thuiswerkers, de 50-rittenkaart genaamd. SPRINT voerde een concepttest uit voor het snel en eenvoudig onderzoeken van dit nieuwe concept.

Behoefte aan ander vervoerbewijs na COVID-19

Het idee voor een nieuw vervoerbewijs komt niet uit de lucht gevallen. Na de opheffing van heel wat coronamaatregelen, blijft structureel thuiswerk voor vele Vlamingen een realiteit. De Lijn verwacht daarom dat na corona een deel van haar doelgroep slechts een paar dagen per week de woon-werkverplaatsing zal maken, in plaats van 5 dagen per week voor corona. Deze reizigers hebben daarom behoefte aan een vervoerbewijs waarmee ze zich frequent en flexibel naar het werk kunnen verplaatsen.

Concept test de Lijn
Concept test voor De Lijn

De concept test van SPRINT: KPI’s testen en overzichtelijk rapporteren

Met een concepttest heeft De Lijn gekozen voor een duidelijk overzicht van hoe de 50-rittenkaart scoort op aantrekkelijkheid, relevantie, onderscheidenheid, geloofwaardigheid, fit met het merk en aankoopintentie. Er werd een online vragenlijst voorgelegd aan de werkende mensen die minstens 25 jaar oud zijn en die in de afgelopen 12 maanden minstens één keer gebruik hebben gemaakt van de diensten van De Lijn. Bovendien werden de respondenten verdeeld in twee groepen, elk bestaande uit 400 personen. Dankzij deze twee groepen en bijhorende versies van vragenlijst verkreeg De Lijn een gedetailleerd overzicht van de behoeften van de respondenten.

Daarnaast is in de vragenlijsten gebruikgemaakt van een heatmap, waarin de likes en dislikes van de doelgroep in kaart worden gebracht. Voor een gedetailleerde beoordeling zijn de volgende hoofdvragen opgenomen in de concepttest:

  • Het aantal dagen dat er met de bus of tram gereisd wordt per week, na het opheffen van de coronamaatregelen
  • Onderscheidenheid van het nieuwe vervoerbewijs ten opzichte van het huidige aanbod
  • Rapportcijfer voor de nieuwe veelrittenkaart
  • De relevantie van het vervoerbewijs op individueel niveau
  • De aantrekkelijkheid van mogelijke abonnementen en kortingen

Zit er een verborgen succes in de 50-rittenkaart?

In totaal hebben 800 respondenten de vragenlijsten, bestaande uit zowel meerkeuzevragen als aanvullende open vragen, ingevuld. De Lijn kon via een interactief dashboard de reacties en antwoorden bekijken. Doordat de vragen uit de vragenlijst gelinkt waren aan relevante KPI’s, is het dashboard een betrouwbare bron aan gegevens.

Aan de hand van deze feedback heeft de organisatie ervoor gekozen om de 50-rittenkaart verder te ontwikkelen. Wanneer je dus in de toekomst de bus of tram in Vlaanderen wil nemen, overweeg dan gerust de gloednieuwe 50-rittenkaart.

Heb jij zelf een nieuw product dat je wil testen bij jouw doelgroep? Lees hier meer

Interesse in een concept test? 

Bekijk andere cases

Welk product verkoopt het beste?

Vergroten de nieuwe marketingcampagnes van Danerolles de merkbekendheid?

Zal de nieuwe spread-verpakking van Flora tot meer verkopen leiden in Finland?