Price sensitivity meter

Welke prijs moet Grolsch Herfstbier 0.0% krijgen?

Karakter. Dat is waar het om draait voor biermerk Grolsch. Jouw eigen pad kiezen en vol zelfvertrouwen doen waarin jij gelooft. Grolsch volgt haar eigen overtuiging en brengt daarom als eerste brouwer een alcoholvrij herfstbier op de markt. Maar hoe bepaalt Grolsch de prijs van het nieuwe product? En welke naam moet het bier krijgen? Grolsch schakelde SPRINT in voor een prijsonderzoek en het uitzetten van een standaard vragenlijst.

De afgelopen jaren groeide de alcoholvrije sector enorm. Grolsch had de missie om als eerste biermerk een herfstbier op de markt te brengen met 0.0% alcohol. Het biermerk vroeg aan SPRINT of wij een prijsonderzoek wilden uitvoeren. Daarnaast wilde Grolsch weten welke naam ze het beste aan het 0.0% seizoensbier konden geven.

Trots op onze bijdrage aan dit product. Grolsch wint een FoodAward met Grolsch Herfstbier 0.0%! Een prachtige waardering van consument en klant én opnieuw een bevestiging dat alcoholvrij ook heel lekker kan zijn! Kijk jij ook al uit naar de herfst?

Onderzoeksmethodes: prijsonderzoek + concepttest

Door middel van een kwantitatief prijsonderzoek en een standaard concept test werden de twee vragen van Grolsch voorgelegd aan 200 respondenten. Deze respondenten zijn nauwkeurig geselecteerd en sluiten aan bij de doelgroep van Grolsch.

Prijsonderzoek Van Westendorp methode

Voor het prijsonderzoek is de Van Westendorp methode gebruikt, die methode bestaat uit de volgende vier vragen:

  1. Voor welke prijs zou je dit product duur vinden?
  2. Je gaf aan dat je … duur vindt, vanaf welke prijs vind je het product té duur?
  3. Vanaf welke prijs vind je het product goedkoop?
  4. Je gaf aan dat je … goedkoop vindt, vanaf welke prijs vind je het product té goedkoop?

Naast de antwoorden op bovenstaande vragen, werd aan de respondenten gevraagd waarom ze het speciaalbier vanaf een bepaalde prijs te goedkoop of te duur vinden. Zo zijn deze consumenten bijvoorbeeld van mening dat het bier vanaf een bepaalde prijs waarschijnlijk niet van een goede kwaliteit zou kunnen zijn.

Standaard concept test per product

Aan dezelfde respondenten werd vervolgens een standaard vragenlijst voorgelegd, om na te gaan op welke KPI’s Grolsch het beste scoort en welke KPI’s eventueel nog om verbetering vragen. Met onze concept vragenlijst onderzoeken we de scores van de volgende KPI’s:

  • Aantrekkelijkheid van het product
  • Persoonlijke relevantie voor het product
  • Geloofwaardigheid van het verhaal dat over het product is geschreven
  • Onderscheidingsvermogen van het product
  • Zouden consumenten het product kopen
  • Passendheid van het product bij het merk Grolsch

Na alle vragen gaven de respondenten het speciaalbier een rapportcijfer. Grolsch ontving de resultaten van de vragenlijst. Aan de hand van de ontvangen feedbackpunten van respondenten, besloot Grolsch of ze het product op bepaalde punten wilde verbeteren of niet én welke naam ze uiteindelijk aan het product gaf.

Resultaten prijsonderzoek

Als uitkomst van het prijsonderzoek ontving Grolsch een Van Westendorp grafiek met de karakteriserende vier lijnen die een prijsrange aangeven van de prijzen die de consument als acceptabel beschouwt. Door de prijs te nemen op het punt waar ‘te duur’ zich kruist met ‘te goedkoop’ heeft Grolsch het optimale prijspunt voor haar nieuwe speciaalbier kunnen bepalen: de prijs waarvoor de meeste mensen dit speciaalbier nog zouden kopen. Daarnaast kon Grolsch eenvoudig van de grafiek aflezen vanaf welke prijs de consument het speciaalbier te goedkoop of te duur vindt.

Door het prijsonderzoek en de concept test kreeg Grolsch niet alleen meer inzicht in de prijswensen van haar doelgroep, ook kon Grolsch de beste prijs voor het nieuwe speciaalbier bepalen én de naam van het nieuwe product definitief vaststellen.

Wil je ook weten wat de beste prijs is om je product mee in de markt te zetten? Klik hier!

Interesse in onze price test? 

Bekijk andere cases

Welk product verkoopt het beste?

Vergroten de nieuwe marketingcampagnes van Danerolles de merkbekendheid?

Zal de nieuwe spread-verpakking van Flora tot meer verkopen leiden in Finland?