UX OPLOSSING

Card Sorting Test

Eén van de manieren om een website gebruiksvriendelijk te maken is door informatie zo te organiseren dat mensen kunnen vinden wat ze zoeken. Te vaak wordt de inhoud gestructureerd volgens de logica van het bedrijf in plaats van volgens de logica van de gebruiker.

Card sorting is een strategie die je kunt gebruiken om een site beter te structureren. Hierbij worden onderdelen van een website door respondenten in groepen gesorteerd, waardoor je de structuur van een website kunt optimaliseren.

Bij een card sorting test krijg je inzicht in hoe je doelgroep elementen groepeert in categorieën. De vervolgvragen in deze test bieden diepere inzichten in het sorteerproces van je doelgroep. Zo kom je er onder andere achter hoe complex het is om de inhoud te categoriseren en of bepaalde inhoud in meerdere categorieën past. Ook is het mogelijk om een aantal eigen vragen toe te voegen aan deze test.

Bij SPRINT bieden we twee manieren van card sorting aan.

Bij een open card sorting test hebben respondenten de vrijheid om hun eigen categorieën te maken. Door deze methode te gebruiken krijg je inzicht in hoe gebruikers op een natuurlijke manier informatie waarnemen en groeperen.

Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van een closed card sorting test. Hierbij vragen we respondenten om informatie in vooraf bepaalde categorieën te plaatsen. De effectiviteit en intuïtiviteit van de bestaande categorieën worden hiermee op de proef gesteld. Beide benaderingen verschaffen waardevolle informatie over gebruikersvoorkeuren en -gedrag.

Inzichten na de card sorting test

Direct na de veldwerkperiode leveren wij een online dasboard op met daarin de resultaten van de test. In dit dashboard krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Welke onderdelen passen in dezelfde categorie?
  • Hoe makkelijk of moeilijk is het om de inhoud te sorteren?
  • Zijn er onderdelen waarvan onduidelijk is in welke categorie ze passen?
  • Zijn er onderdelen die in meerdere categorieën passen?
  • Zijn alle onderdelen duidelijk?

Interesse in een card sorting test?