Onderzoek naar bekendheid en deelname Pride Amsterdam

Pride Amsterdam, de jaarlijkse viering en herdenking van diversiteit en inclusie van de LGBTQ+-gemeenschap, vond plaats van 1 tot 6 augustus. Om de bekendheid en de participatie van de Nederlandse bevolking te begrijpen, voerde SPRINT een onderzoek uit. Dit zijn de belangrijkste inzichten:

Bekendheid: 97% van de Nederlandse bevolking is in zekere mate bekend met Pride Amsterdam, waarbij 7% regelmatig deelneemt aan de botenparade en andere evenementen.

Omvang van evenementen: Pride Amsterdam is meer dan alleen de botenparade door de Amsterdamse grachten. 79% van de mensen die bekend zijn met Pride wist dat het evenement meer te bieden heeft dan alleen de bekende botenparade.

Deelname: 9% van de respondenten overwoog om dit jaar deel te nemen aan Pride.

Redenen: Belangrijke redenen voor deelname waren streven naar gelijke rechten voor iedereen (38%), vergroten van bewustzijn en begrip binnen de samenleving (36%) en het vieren van de vrijheid van de LGBTQ+-gemeenschap (34%).

De bevindingen laten zien dat Pride Amsterdam een hoge bekendheid en deelname heeft in Nederland. De grote meerderheid is er bekend mee dat naast de iconische botenparade Pride een veelzijdige aanbod biedt. De redenen voor deelname, zoals opkomen voor gelijke rechten, bevorderen van maatschappelijk begrip en vieren van LGBTQ+-vrijheid, benadrukken de rol van het festival in het bevorderen van een positieve verandering.

Meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met Jean-Pierre Montauban.

Interesse? Vraag hier een demo aan