CONCEPT TEST

Zo testte Cérélia razendsnel hun nieuwe producten in 4 landen

In 2022 heeft Cérélia een innovatie op de markt gebracht: de OaYeah! American pancakes en Nederlandse pannenkoeken. Hiermee bracht de internationale voedingsmiddelenproducent niet alleen een gloednieuw merk op de markt, ook zijn pancakes en pannenkoeken gemaakt met havermelk een geheel nieuw product. De producten liggen inmiddels in de schappen van meerdere supermarkten. Voordat dit gloednieuwe concept kon worden geïntroduceerd in vier landen, koos Cérélia voor een SPRINT concepttest, waarmee ze het idee snel konden valideren.

Do-it-together onderzoeksopzet  

Om het concept aan respondenten te introduceren werd, zoals bij alle SPRINT concepttesten, gebruik gemaakt van een conceptcard. Hierop werden de havermelk pancakes en pannenkoeken duidelijk uitgelegd en de voordelen helder omschreven. In samenwerking met de SPRINT onderzoekers werd de testopzet besproken. Als D-I-T (do-it-together) oplossing kijkt SPRINT graag mee naar de conceptcard. 

Vanwege de duidelijke focus op millennials en Gen Z, besloot Cérélia om deze doelgroep om feedback te vragen. Een andere belangrijke vereiste was dat de doelgroep niet afwijzend stond tegenover kant-en-klare pannenkoeken en plantaardige producten. Het concept werd vervolgens beoordeeld door 150 Nederlandse, 150 Duitse, 150 Engels en 150 Zweedse respondenten.

"Normaliter wordt een test zelfstandig aangevraagd in het SPRINT platform, maar omdat dit onze eerste test was hebben we hier extra begeleiding bij gekregen. De resultaten waren op korte termijn in te zien in een overzichtelijk dashboard."
Paul-Josse Zaman
International Product Manager Cérélia

De concepttest als bewezen SPRINT oplossing

De concepttest is de oplossing om snel en gemakkelijk een nieuw product te testen. Cérélia kwam razendsnel te weten hoe hun doelgroep de OaYeah! Pancakes beoordeelde op verschillende KPI’s. Dankzij de beschikbaarheid van de vragenlijst in allerlei talen, kan ook internationaal onderzoek in Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Zweden snel en gemakkelijk uitgevoerd worden. 

Welke inzichten levert de concepttest op? 

  • Algemene waardering in de vorm van een rapportcijfer
  • Aantrekkelijkheid 
  • Relevantie 
  • Onderscheidend vermogen  
  • Geloofwaardigheid  
  • Fit bij een merk
  • Aankoopintentie met toelichting 
  • Wisdom of Crowds: de mate waarin men verwacht dat het nieuwe product succes zal hebben en waarom. 
  • Middels een heatmap op basis van kliks, selecteren respondenten aantrekkelijke en onaantrekkelijke delen en geven ze hier een toelichting op. 

Daarnaast is er ruimte om de standaardvragenlijst aan te vullen met eigen vragen. Cérélia wilde bijvoorbeeld te weten komen wat men op voorhand dacht dat het nieuwe product inhield, nog voordat het uitgelegd werd. Ook wilden ze de mening van de doelgroep over verschillende verpakkingsopties en hun interesse in duurzaamheid en plantaardige zuivelalternatieven achterhalen.

Bevestigd succes voor de nieuwe OaYeah! pancakes en pannenkoeken 

Het dashboard liet per land de scores zien op de verschillende KPI’s per land en vergeleek deze met de SPRINT benchmark. De concepttest diende zo niet alleen als een graadmeter om te bepalen of de internationale markten klaar waren voor dit innovatieve concept, maar bood ook een waardevolle gelegenheid om de branding verder aan te scherpen.  

Door middel van de concepttest kon Cérélia cruciale inzichten vergaren en feedback verzamelen van potentiële consumenten voordat de OaYeah! pancakes en pannenkoeken daadwerkelijk werden gelanceerd. Zo kon Cérélia snel en efficiënt beslissingen nemen op basis van concrete data. 

Vóór de lancering werd in ieder geval al bevestigd dat de OaYeah! pancakes en pannenkoeken konden rekenen op een succes! 

Wil je weten hoe de concepttest jou kan helpen? Klik hier

Interesse in onze concept test? 

Bekijk andere cases

Welk product verkoopt het beste?

Vergroten de nieuwe marketingcampagnes van Danerolles de merkbekendheid?

Zal de nieuwe spread-verpakking van Flora tot meer verkopen leiden in Finland?