CLAIMS TEST

Welke belofte legt het best uit dat de stroom van Vattenfall steeds groener wordt?

Vattenfall is een energiebedrijf met een duidelijk doel voor ogen: fossielvrij leven mogelijk maken. Dat begint bij Vattenfall zelf; het energiebedrijf stapt steeds meer af van fossiele brandstoffen -zoals bijvoorbeeld kolen- en investeert flink in het opwekken van groene energie uit zon en wind. Binnen enkele jaren moet 100% groene stroom uit Nederland beschikbaar zijn voor al haar klanten.

Van deze boodschap wil het energiebedrijf haar klanten op de hoogte stellen. Maar welk van de drie geschreven communicatie-uitingen kan Vattenfall daarvoor het beste gebruiken richting haar klanten? Met welke boodschap legt ze haar plannen het beste uit en welk scenario zorgt ervoor dat haar huidige klanten voor Vattenfall blijven kiezen? SPRINT zocht het met de claims test binnen 24 uur voor Vattenfall uit.

Drie communicatie-scenario’s testen

Vattenfall liet in totaal drie verschillende communicatie-uitingen testen door SPRINT. Voor elk scenario werd een aparte standaard online vragenlijst ingezet en aangevuld met extra vragen die Vattenfall beantwoord wilde zien. Elke vragenlijst werd door 80 consumenten, tevens klanten van Vattenfall, en 80 midden- en kleinbedrijven (mkb’s), ingevuld.

Claims test onder klanten van Vattenfall

Elke deelnemer aan de vragenlijst kreeg een scenario te zien én een aantal vragen daarover.

  • Wat vinden ze van het bericht?
  • Wat voor boodschap brengt Vattenfall over?
  • Vinden ze het scenario passend bij energiebedrijf Vattenfall?
  • Spreekt het bericht aan?
  • Is de boodschap persoonlijk relevant voor ze?
  • In hoeverre is het aanneembaar dat ze klant blijven bij Vattenfall?
  • Is het beeld dat ze voorheen van Vattenfall hadden na het lezen van deze boodschap veranderd?
Quote Vattenfall Claims Test

Wat leverde de claims test op voor Vattenfall?

Binnen 24 uur waren alle resultaten verzameld en in een online interactief dashboard opgeleverd aan Vattenfall. Met de resultaten ontdekte Vattenfall allereerst wat haar klanten van de boodschap vinden, en of de boodschap aanspreekt. Ook kreeg het energiebedrijf antwoord op de vraag of haar huidige klanten na dit bericht nog altijd klant wil blijven bij Vattenfall of dat ze willen overstappen. Tenslotte kon het energiebedrijf inzien of het ene scenario beter uitpakt dan het andere, en ervoor kiezen om met één bericht verder te gaan en deze waar nodig te verbeteren, nog voordat ze deze officieel publiceert.

Wil jij ook een claim binnen 24 uur laten testen door SPRINT? Klik hier

Interesse in een claims test? 

Bekijk andere cases

Hoe kan Liander haar userflow gebruiksvriendelijker maken? 

Is de campagne van World Animal Protection overtuigend genoeg om de verkoop van kangoeroe-producten te stoppen?